Norge er helt i verdenstoppen når det gjelder å produsere TV-reklame. Selv om alt ikke er av samme høye kvalitet, så er det produsert reklamefilmer som huskes år etter år. Hvert år kårer vi årets reklamefilm i det direktesendte TV-programmet «Gullfisken» på TV2. En jury nominerer hver måned en reklamefilm, og alle disse er med i kampen om årets Gullfisk under det direktesendte TV-programmet. Det er seerne som stemmer fram årets reklamefilm blant de filmene juryen har plukket ut i løpet av året. TV-programmet sendes på TV2 i januar/februar hvert år.

Clooney på boligjakt i Lillestrøm

Try Reklamebyrå har vært det dominerende selskapet når det gjelder å produsere prisvinnende reklamefilmer her til lands. I 2010 produserte de en film som vant årets Gullfisk. Filmen var med superstjernen George Clooney som var på boligjakt i Lillestrøm. Filmen var for DNB, og det har vel sjelden vært en større favoritt til å vinne prisen som årets Gullfisk. Filmen fikk veldig mye omtale, og mange husker filmen den dag i dag. DNB vant også prisen året før. Filmen den gang het «Young, free and single», en veldig omstridt reklamefilm.

Heia Tufte

Norsk Tipping har bare vunnet årets gullfisk to ganger, men har uansett laget en rekke uforglemmelige reklamefilmer. Mange husker «Full tank» og ikke minst «Verdal». I en reklame for Lotto, møter vi det håpløse laget Tufte IL. Da det så som verst ut for laget, brukte de en lottopremie på å leie inn Peter Schmeichel som keeper. Heie Tufte ble også en TV-serie på TVNorge som fikk gode seertall. I serien skulle Erik Thorstvedt trene opp 16 personer som knapt hadde spilt fotball før. Navnet på serien ble Heia Tufte.

Doffen har daua

I 2004 kom Rema 1000 med reklamefilmen «Doffen». Denne var produsert av reklamebyrået McCann. Filmen ble kåret til beste reklamefilm av Kampanje.com’s lesere. Den vant foran den tidligere omtalte filmen med George Clooney. Filmen handler om den lille gutten som forteller at gullfisken hans er død. «Doffen har daua» ble et begrep som ble allemannseie. Den lille gutten fortalte noen år senere til Kampanje.com at han gråt fordi alle han traff ville han skulle si «Doffen har daua». Den lille gutten er nå 22 år, og heter Mikkel Lyng Jørgensen.

«Ikke forstyrr»

Det er i all hovedsak de store selskapene som har råd til å produsere de største og dyreste reklamefilmene. Men vi har også opplevd at foreninger også har markert seg på TV-skjermene i Norge. Med hjelp av Try reklamebyrå vant Norges Blindeforbund årets Gullfisk i 2010. De vant også prisen i 2007 med filmen «Valpen». Denne var også laget av Try reklamebyrå. Filmen handler om at vi ikke skal forstyrre de som jobber, og at det også gjelder førerhunder. Filmen fra 2007 handler om en valp som blir førerhund.

Bønder i byen

Det er stor variasjon i hvilke selskaper som har blitt kåret til årets Gullfisk. I 2012 vant Felleskjøpet prisen for filmen «Bønder i byen». Filmen var laget av Try reklamebyrå. Filmen var veldig populær, og fikk 48 % av stemmene. Reklamefilmen var et ønske fra Felleskjøpet om å vise fram en helt ny side av selskapet. I filmen stilte mange bønder opp med traktorer, totalt 60 stykker. Felleskjøpet hadde før dette ikke særlig erfaring med TV-reklame, men i sin debut i Gullruten var de en av de mest suverene vinnerne i kåringens historie.