Beste reklamefilm i Norge kåres av publikum. Prisen er et eget TV-program på TV2. Prisen deles ut i begynnelsen av året. Juryen utnevner en Sølvfisk fra hver måned i løpet av året, og tilslutt kårer vi årets Gullfisk. Avstemningen av årets Gullfisk skjer under det direktesendte TV-programmet. Det er kun TV-seernes stemmer som er med å bestemme hvilken reklamefilm som skal vinne prisen som årets Gullfisk. Filmene som er med i vurderingen for denne prisen har blitt vist på de kommersielle TV-kanalene i Norge i løpet av det foregående året.

Mange gjengangere

Årets Gullfisk har blitt delt ut hvert år siden 1992. Den første vinneren var reklamefilmen «Tog», som var laget for NSB. Det er stort sett store selskaper som har vunnet prisen, men også Norges Blindeforbund og Kreftforeningen har vunnet. Norges Blindeforbund har til og med vunnet prisen to ganger. Vinneren for 2018 var Rema 1000 med sin reklamefilm «Smarthus». VG har vunnet prisen tre ganger, siste gang var i 1999. Tine vant også prisen to ganger helt i starten (1993 og 1994), og vant for tredje gang i 2017 med filmen «Fjøsnissen».

Direktesendt på TV

Gullfisken blir sendt direkte på TV2 i januar/februar, og har som oftest blitt sendt fra Edderkoppen Teater i Oslo. Paal Tarjei Aasheim var programleder for Gullfisken i en årrekke, før Sarah Natasha Melbye overtok programlederrollen 2004 og 2005. Det har siden vært en rekke kjente programledere som Guri Solberg. Kristian Ødegård, Solveig Kloppen og Stian Blipp. De seneste årene har det vært to programledere. TV-programmet har blitt produsert av Monster Entertainment for TV2. Programmet i år har blitt nominert til Gullrutens fagpris som beste regi i flerkameraproduksjon og beste lyddesign/produksjonsdesign.

Det enkle er ofte det beste

Den 27. utgaven av Gullfisken gikk av stabelen 2. februar i år, og Rema 1000 gikk av med seieren med sin «Smarthus»-reklame. Denne er produsert av Try reklamebyrå, og som vanlig var dette en dominerende aktør i kampen om årets Gullfisk. Try var nominert med syv av 13 filmer i konkurransen. Vinner-filmen var den første reklamefilmen Try har laget for Rema 1000, siden de to selskapene hadde inngått et samarbeid noen måneder i forveien. Rema 1000 har ikke vunnet siden 2004 med filmen «Doffen», men var også nominert til en Sølvfisk i 2006.

Gode seertall

Gullfisken har oppnådd gode seertall på TV2, med rundt 600 000 seere. Likevel har noen vært kritiske til konseptet, og noen har kalt det en intern-fest for reklamebransjen i Norge. I 2017 uttalte reklameguru Arne-Inge Christophersen at programmet er pinlig. Han mente det inneholdt dårlige kransekakevitser, slapstickhumor og en utilpass programleder i følge Kampanje.com. Han mente også programmet bekreftet fordommene mange har mot reklamebransjen. Seertallene har variert noe, men har stort sett holdt seg på et nivå godt nok til at TV2 har hatt en god andel av TV-seerne på det tidspunktet programmet har blitt sendt.

Clooney vant Gullfisken i 2012

Det er mange minneverdige reklamefilmer som har vunnet Gullfisken siden oppstarten. Mange husker sikkert Rema 1000 med «Doffen», og «Doffen har daua» ble et begrep. I 2012 var det en internasjonal stjerne som deltok i den filmen som vant Gullfisken. George Clooney trenger vel ingen grundig presentasjon, men det er ikke hver dag han er på boligjakt i Lillestrøm. Filmen var for DNB, og det har vel sjelden vært en større favoritt til årets Gullfisk en denne filmen. Det hjalp ikke at Anne Anka var med i en reklamefilm for Coop.