Hensikten

Hensikten med reklame er å selge. Som oftest er det snakk om et produkt eller en tjeneste, men du har også reklame som for eksempel vil spre bevissthet rundt en viktig sak eller få deg til å stemme på et politisk parti. Felles for dem alle er allikevel at de er nøye satt sammen for å overbevise deg.

Ingenting er tilfeldig i reklame

Å ha en god reklame er langt ifra alt du trenger for å lykkes. Hvor, når og hvordan er minst like viktig. Det er ikke tilfeldig at du ser eller hører akkurat de reklamene du ser og hører. De er nemlig ment å treffe akkurat deg, eller i det minste folk som er i samme målgruppe som deg.

Reklamene på kinoen gir deg lyst på noe godt å spise eller drikke til filmen. Busser, trikker og stoppesteder er fulle av reklame for skoleutstyr når studentene begynner på skoleåret. Bensinstasjoner kjører radioreklame for tilbud på pølse og kaffe mens folk sitter i bilen på vei hjem fra jobb. Men reklame kan bli enda mer tilpasset enn dette.

Reklame på nett

Når du surfer på nettet er det enda lettere å vise deg reklame som er ment for akkurat deg. Her er nemlig ikke bare reklamen basert på hvilken side de vises på og når, for dermed å gjette hvem det kan være som sitter bak skjermen. Reklamen Google viser deg er faktisk basert på hvilke spesifikke ting du har søkt på.

Har du for eksempel søkt etter tips for å få grillen ren kan det dukke opp reklame for nye griller på Facebook etterpå. Eller om du har sammenlignet skoler å søke på kan det dukke opp reklame for et universitet før Youtube-videoen du satt på. Det er selvfølgelig delte meninger om dette, men det er effektivt både for deg og annonsøren.

Virkemidler i reklame

Når reklamen først har fått oppmerksomheten din må den klare å holde på den, for å deretter å overbevise deg i løpet av kort tid. Iblant kan du gjøre deg opp en bevisst mening om noe der og da, mens andre ganger kan reklamen påvirke deg på et mer underbevisst nivå. Det viktigste er at den må skille seg ut.

Humor er kanskje det vanligste virkemidlet reklamer tar i bruk. Det er dette som gjør at vi går rundt og siterer de morsomste reklamene i årevis etterpå. Fengende melodier du får på hjernen er også flittig brukt, spesielt når det gjelder reklame på radio. Samtidig pleier reklame som handler om husdyrene eller barna dine å spille på følelser og sentimentalitet.

Sponset innhold

Tilfeller hvor reklamen er en del av selve innholdet i underholdningen din, og ikke bare noe som vises i pausen, kan være veldig effektivt. Her er annonsøren nærmest garantert at seeren ikke vil se vekk. Dette er ikke veldig vanlig i Norge, selv om det forekommer i noen former. Bare tenk på alle logoene i bildet når du ser på sport.

I for eksempel amerikanske filmer er dette en mye vanligere praksis. Ofte tenker du ikke engang over at det du ser er reklame. Men merket på klokken eller bilen til James Bond er ikke bare et kreativt valg fra regissørens side. At alle bruker samme type datamaskiner i krimserien du ser på er heller ikke tilfeldig.

Oppsummering

Si hva du vil, men reklamen er kommet for å bli. Vi kan diskutere mye rundt hvor moralsk det er å tilpasse reklame etter informasjon som blir hentet inn om deg, eller å forkle reklame i innholdet du ser på. Samtidig gjør det deg bevisst på produkter og tjenester du ellers ikke ville visst om, og det er jo en fin ting.