Cannes Lions International Festival of Creativity, tidligere kjent som International Advertising Festival, er en årlig begivenhet for hele verdens reklamebransje. Denne begivenheten regnes som verdens største samling i reklame- og kommunikasjons-industrien. Festivalen foregår hvert år i juni i Palais des Festivals et des Congrès i Cannes i Frankrike. Den varer i fem dager til ende, og inkluderer prisutdeling av Lions Award. Rundt 11 000 deltakere fra 90 land besøker festivalen, som fungerer som et møtepunkt for verdens reklame- og kommunikasjons-industri – et stort marked for networking mellom fagfolk verden over.

Inspirert av Cannes Filmfestival

Festivalen bærer preg av å være inspirert av Cannes Filmfestival, som startet på slutten av 40-tallet. Initiativtakerne til reklamefestivalen, som alle var medlemmer av Screen Advertising World Association (Sawa), mente at reklamefilmer skulle få samme oppmerksomhet som spillefilmer. De opprettet International Advertising Film Festival, som fant plass aller første gang i Venezia i 1954, med 187 filmbidrag fra 14 land. Løven på Marcusplassen var inspirasjonskilden til Løvetroféet. Festival nummer to og tre ble holdt i henholdsvis Monte Carlo og Cannes de påfølgende to årene, før den alternerte mellom Cannes og Venezia.

Stadig nye kategorier

Festivalen følger med i den generelle utviklingen og har opp gjennom årene opprettet nye kategorier. Her kan nevnes kategorien for Presse og Utendørs i 1992, Radio i 2005 og Influencer i 2018, bare for å nevne noen av kategoriene. På 90-tallet innførte også festivalen et læreprogram i form av seminarer og workshops, et tiltak som ble godt tatt i mot. I 2013 omfattet programmet 130 timer over syv dager. Dette inkluderte taler fra Jack Black, Christopher Bailey, Jenson Button, Shepard Fairey, Nick Cannon, Arianna Huffington, Annie Leibovitz og David Karp.

Kjøpt opp av EMAP

I 2004 kjøpte det britiske selskapet EMAP, nå kalt Ascential, opp festivalen. Den franske forretningsmannen Roger Hatchuel solgte festivalen til det britiske selskapet for 520 millioner kroner. Den nye direktøren heter Jose Papa, og Philip Thomas er styreformann og sjef i Ascential Events, selskapet som driver festivalen. I 2012 lanserte Cannes Lions planen om et to-dagers event for kreativ kommunikasjon innen helse, velvære og bærekraft. Eventet, som fikk navnet Lions Health, fant sted på samme plass to dager før selve festivalen. Dette er nå et fast innslag i forbindelse med reklamefestivalen hvert år.

Prisene på Cannes Lions

Cannes Lions jury består av eksperter på hvert felt fra hele verden. Dette er eksperter i kategoriene Film, Filmskapning, Industrihåndverk, Digitalt håndverk, Media, Print og Reklame, Utendørs, Direkte, Farma, Helse og velvære, Design, Radio og Audio, Mobil, Merkevareinnhold og Underholdning, Merkevare-opplevelse og Aktivering, Kreativ eCommerce, Underholdning, Underholdning innen Musikk, PR, Kreativ Effektivitet, Sosial og Influencer, Kreativ Data, Innovasjon og Titanium, i tillegg til Lion for Endring og Bærekraftig Utviklingsmål. I 2013 innførte festivalen en ny kategori kalt Innovasjon, som er ment som en hyllest til teknologi og innovasjon som gjør kreativitet enklere.

Også unge markedsførere kan delta

Young Lions Competitions (tidligere kjent som Young Creatives Competition) ble startet i 1995. Dette er en konkurranse som inngår i reklamefestivalen, der profesjonelle opptil 30 år kan delta i team på to. Konkurransen består av syv kategorier: print, cyber, design, film, unge markedsførere, media og PR. Regionale konkurranser holdes i de fleste land for å velge et team på to til å delta på festivalen i Cannes. Også en designkonkurranse ble lansert i 2012. Festivalen har også noe som heter Grand Prix-prisen, der det australske McCann i 2013 fikk fem priser for sin reklamekampanje Dumb Ways to Die.